Návštěva až z Číny – Jak se u nás líbilo stážistovi Xu Zheng

V srpnu bylo v naší kanceláři rušno. Součástí našeho týmu se totiž dočasně stal student ze Shanghai University of Political Science and Law. Xu Zheng neboli Charles, jak si nechává říkat, nás navštívil díky programu, který zajišťuje organizace European Centre for Career Education (ECCEDU).
 
Čemu se v naší kanceláři Charles věnoval a jak se mu líbilo nejen u nás, se dočtete v rozhovoru níže:
 
1. Proč sis vybral mezi všemi nabídkami naši kancelář?
 
První část pobytu jsem byl v Praze na letní škole. Nechtěl jsem trávit celý čas v Praze, po delší době bych se mohl na jednom místě nudit, proto jsem se rozhodl vyrazit do Brna. Z Brna jsem nikoho neznal, ale na zahajovací recepci programu jsem poznal Matúše Švandu z KROUPAHELÁN, který byl zábavný, proto jsem do toho šel.
 
2. K jakým oblastem práva ses u nás dostal, co tě bavilo nevíce a co bylo nejtěžší?
 
Dělal jsem hlavně rešerše týkající se práva duševního vlastnictví, veřejných zakázek a IT (právo videoher i ochrana osobních údajů).
 
Nejvíce mě zaujalo téma zákonnosti převoditelnosti autorských práv jedné aplikace v Číně, kterou jsem posuzoval v rámci projektu souvisejícího se značkou mojí powerbanky.
 
Nejtěžší pro mě byla komparativní analýza veřejných zakázek mezi EU a Čínou. Musel jsem si totiž nastudovat komplikovanou oblast veřejných zakázek a mně málo známou legislativu EU. Přesto jsem za takové úkoly rád, jelikož jsem měl prostor se věnovat i právu EU a rozšířit si tak obzor.
 
3. Co se ti nejvíce líbilo na našich kancelářích a firemní kultuře? Co bylo pro tebe překvapivé oproti běžné čínské advokátní kanceláři?
 
Líbily se mi každodenní společné meetingy v 16:15. Včera jsem před meetingem viděl Jirku s Oldou, jak si hráli s nafukovacími balónky z jednoho z firemních večírků a Josefa s gymnastickým míčem. To bylo fakt vtipné. 
 
Překvapila mě uvolněná atmosféra. V kancelářích v Číně lidé pracují pod tlakem. Jsou na sebe milí, ale musí dodržovat určité postavením dané společenské normy. Někteří mí kamarádi chodí brzy do práce a odcházejí až v 9 večer. V KROUPAHELÁN je to časově flexibilnější.
 
4. Jaké nejlepší a nejhorší české jídlo jsi v ČR ochutnal?
 
Nejvíce mi chutnala gulášovka, mám rád kombinaci masa a brambor. Znovu bych si ale nedal pražskou šunku, která byla moc mastná a tučná.
 
5. Pochytil jsi nějaká česká slova?
 
Čeština je složitá, hlavně protože mluvíte fakt rychle. Umím ale říct dobrý den, na shledanou, ahoj, čau, promiň, děkuji. Potom pivo a meruňkovice, které jsem se naučil na firemním večírku, třetí patro a přízemí, které mě naučil chytrý výtah a potom příští zastávka a náměstí, které jsem zase slyšel v tramvaji.
 
6. V čem si myslíš, že jsou Češi skutečně jiní ve srovnání s lidmi z Číny?
 
Myslím si, že Češi jsou laskavější k cizím lidem. Lidé v Číně často pomáhají druhým, jelikož chtějí zůstat zdvořilí. Češi naopak z mého pohledu pomáhají druhým jen proto, že prostě chtějí.
 
7. Kdybys mohl vrátit čas, přihlásil by ses na stáž znovu?
 
Ano, určitě. Stáž mi dala znalosti práva a právní kultury v jiné zemi, poznal jsem kus světa a možná i nějakou výhodu v rámci konkurence. 
 
Nejvíce jsem ale rád, že jsem potkal Vás a že jsme se stali kamarády.
 
 
A co říkáme na účast vtomto projektu my? Rozhodně nelitujeme! Charles rozvířil vody naší kanceláře. S českým právem se setkal až při svém příjezdu do země, díky své nezaujatosti tak při své práci přispěl spoustou nových poznatků. My se ujistili, že naše firemní prostředí je přesně takové, jaké chceme – přátelské a otevřené novým nápadům. Navíc, účast v mezinárodních projektech nám pomáhá rozšířit obzory a rozvíjet se.
 
Děkujeme a těšíme se, kdo nás navštíví příští rok.