Přínosy ambasadoringu v rámci legal marketingu na sociálních sítích

Jaké výhody přináší ambasadoring do právního marketingu na „sockách“? Proč byste měli zaměstnance motivovat k tomu, aby budovali svou online i offline prezentaci? A kdy z toho budou ty peníze?! To se s trochou štěstí dozvíte v blogovém článku, který právě hodláte číst.

Lidé si rádi kupují věci nebo služby od reálných lidí. Ne od společností. Než vám začne cukat v oku, tak vás rovnou ujistím, že dobře vím, že žijeme v době lovebrandů, které zvládnou rozdmýchat emoce i svou korporátní komunikací napříč kanály. Včetně sociálních sítí. K takovému blaženému stavu brandu je však cesta dlouhá a trnitá a ne každá značka na konci tunelu skutečně jednou uvidí světlo. A v b2b to platí dvojnásob. 

Pokud budete dělat SaaS, CRMka nebo CMSka, tak si vás nejspíš masy na první dobrou nezamilují. Samozřejmě můžete říct, že postupně si je budete sbírat. Svými skvělými službami a prozákaznickým přístupem si je získáte. Jednotlivce po jednotlivci. A za pár let máte věrnou základnu platících klientů. Což je super a určitě byste to dělat měli. Jak ale tenhle proces trochu organicky urychlit? 

Tím se dost dlouhým oslím můstkem dostáváme k prapůvodnímu tvrzení tohoto článku. Lidé si rádi kupují věci nebo služby od dalších lidí. Tak je za nimi pošlete. Vypravte své ambasadory na pořádně dobrodružnou novou mis(i)i!

Ambasadoring v marketingu – co, proč a k čemu to je

Kdo je tím ambasadorem, kterého nutně potřebujete? Pomozme si citací od Jany Bartíkové:

 

„Ambasador je člověk. Je to někdo, kdo má vztah k vaší firmě, značce. Ideálně její zakladatel, majitel, leader, uznávaný odborník, influencer, obchodník nebo jiný zaměstnanec, spolupracovník.“

 

Žádná raketová věda. Zkrátka jde o někoho, koho využijete jako chodící billboard, jenom nenápadněji. Odpověď na otázku CO je tedy prostá. Konkrétní člověk vás bude propagovat vlastním jménem. 

PROČ chcete využívat právě tento postup? Potenciální zákazníci si ambasadora zamilují pro jeho pravidelný obsah, personu, příběh a přidanou hodnotu, kterou bude přinášet do jejich životů.  Zajímá je v prvním plánu jeho osobnost, vaše značka v podstatě cíleně hraje druhé housle. Nejde tak o násilnou, okatou reklamu, kterou chcete rychle adblocknout. Tím se dostáváme plynule, K ČEMU to tedy je.

V rámci propagace nejspíš využíváte celý mix nástrojů a činností napříč onlinem i offlinem. Každá jeho část plní svou funkci a apeluje na zákazníky v různých fázích jejich rozhodovacího procesu. A ambasadoři do něj budou skvělým doplňkem přesně pro ten typ lidí, kteří vnitřně lépe vnímají spíš podprahovější reklamu. A tím myslím v podstatě žádnou. Chtějí věřit odborníkům. Ne společnostem. Chtějí komunikovat s lidmi a následně si od nich třeba něco nechat doporučit. Třeba právě vaše produkty nebo služby.

No, ale jak mi to pomůže na těch sociálních sítích?

Stejně jako vás ambasador může (re)prezentovat na konferencích, profesních setkáních, přednáškách, podcastech nebo v podstatě jakoukoliv přítomností kdekoliv, kde ho lidi poznají, to samé může dělat i na svých sociálních sítích. Ať už se jedná o LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter, popřípadě TikTok, můžete ho využívat jako autonomní reklamní nosič, jehož reklama je ještě k tomu dynamická. ???? 

Jak bude postupně svými příspěvky sbírat publikum a budovat s ním vztah, uživatelé si ho budou spojovat s vaší značkou a v momentě, kdy začnou potřebovat službu nebo produkt, který nabízíte, vytane jim v první řadě na mysl jméno ambasadora. Jakmile osloví s dotazem nebo rovnou poptávkou vašeho zaměstnance, už vám spadnou do konverzního trychtýře a můžete s nimi pracovat – jako s potenciálními zákazníky.

A k čemu všemu ten ambasadoring ještě je?

Kromě získávání poptávek, ukázky odbornosti vašich zaměstnanců a dobrého pocitu, že nemáte ve firmě jen osoby, ale rovnou osobnosti, se vám ambasadoring bude hodit i v rámci náboru. Pro upřesnění – mluvíme teď o ambasadorech, kteří jsou zároveň vaši zaměstnanci.

Protože pokud použijeme variaci na tvrzení, které se tímto článkem vine jako červená nit (ha, klišé), lidé nejen rádi kupují věci od lidí, ale také kvůli nim často mění zaměstnání. Dostatečně inspirativní jedinci mohou čistě silou své prezence a prezentace přimět ostatní, aby s nimi chtěli spolupracovat. Takže nemáte jen chodící, vysoce funkční banner, ale rovnou inzerát, který nemusíte neustále obnovovat. Tedy kromě dovolené…

Nesmíme zapomenout na tu nejdůležitější věc... 

Jakkoliv to k tomu trochu svádí, nepřemýšlejte nad ambasadory jako nad dojnými kravami. Povědomí o vaší firmě šíří, protože k ní mají přirozený vztah nebo jsou rovnou její zaměstnanci. Mají vás rádi, vy zase je, a tak jim dáváte možnost vyniknout. Aby ambasadoring produkoval kvalitní a autentické výstupy, nejde ho úplně tlačit na sílu. 

Trochu jiná situace nastává v případě, kdy se jedná o placenou spolupráci, kdy máte domluvené a nastavené plnění ze strany ambasadora. Je však třeba mít na mysli, že i dodavatele můžete nedostatečnou podporou, nekoncepčním uvažováním nad jeho působením pořádně znechutit a pozitivní vztah ke značce ztratí. 

Jak s ambasadoringem začít?

Protože každý z nás miluje checklisty, další pasáž si pro přehlednost můžeme popsat pomocí odrážek:

 Vyhodnoťte si, jestli vůbec chcete ambasadory využít. Nejedná se o přímou reklamu, nebudete mít hned na stříbrném podnose poptávky ani říčné uchazeče o práci. Připravte se na poměrně dlouhý proces.

 Vyberte si, jaké chcete využít. Externí influencery nebo interní zaměstnance? Prostě jen lidi, kteří mají k vaší firmě vztah? Výběr je poměrně široký, tak se pořádně zamyslete nad tím, kdo bude nejlépe zapadat do dlouhodobé strategie a s ní související komunikace.

 Podporujte je. Publikační plány, pozvánky na akce a dostatek času na přípravu materiálů by měly být samozřejmostí.

 A taky v tom vytrvejte. Ostýchavý odborník se za den nezmění v adorovaného ambasadora. Držte se své vize. V případě, že budete chtít snažení vašeho člověka předčasně zaříznout, nejspíš jste nesprávně pochopili první bod tohoto checklistu.

Stále nemáte dost legal marketingu? Pak doporučujeme článek, který slouží jako intro do této problematiky. A dokonce v něm i získáte ukázku našich nejlepších ambasadorů, tak hurá do čtení!


Autor: Martin Klusoň