Jak můžete BankID využít v běžném životě i v businessu? 

Po více než roce od uvedení BankID do ostrého provozu je možné hodnotit tuto službu jako zásadní úspěch české digitalizace, který občanům ulehčuje život. Zatímco využívání BankID pro komunikaci se státem funguje na dobré úrovni, poskytování ověření identity přes BankID firem se rozjíždí pomaleji.

V dnešním článku se zaměříme na to, jaké možnosti má už nyní občan, který chce použít BankID při komunikaci se státem i soukromými společnostmi (firmami). Příště se budeme věnovat tomu, jak můžete BankID využít jako firma k ověřování identity zákazníků a podepisování smluv.

Co to je BankID?

Ve zkratce se jedná o digitální ověření vaší totožnosti s využitím internetového bankovnictví. Služby státu nebo firem tak můžete využít jednoduše tím, že provedete přihlášení do internetového bankovnictví a potvrdíte svojí bance, že si přejete, aby vaše údaje k ověření totožnosti předala státnímu orgánu nebo firmě. BankID mohou využívat klienti většiny bank, jejichž totožnost daná banka někdy osobně ověřila.

Občan versus stát

Největší radost vám BankID udělá nejspíš při komunikaci se státem. Tam se databáze toho, co si můžete vyřešit digitálně, utěšeně rozrůstá.

Většina lidí už nejspíš tuší, že existuje nějaký Portál občana. Na ten se můžete přihlásit jednoduše právě prostřednictvím BankID. Díky tomuto centrálnímu bodu se pomalu stává minulostí návštěva mnoha úřadů nebo pošty. 

Co všechno už můžete díky Portálu občana zvládnout z pohodlí domova?

  • Zkontrolovat si platnost dokladů a vyřídit nový řidičák.
  • Podívat se do registru řidičů a zkontrolovat si body.
  • Nahlédnout do katastru nemovitostí.
  • Požádat si o výpis z rejstříku trestů, živnostenského rejstříku nebo třeba ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů pro veřejné zakázky.
  • Založit nebo změnit živnost.
  • Podat jednoduše žádost o informace nebo trestní oznámení.
  • Požádat o voličský průkaz.


Poměrně nově si můžete přes Portál občana nechat zaevidovat také číslo svého kvalifikovaného certifikátu pro elektronické podpisy v registru obyvatel. Díky tomuto se můžete, zjednodušeně řečeno, do budoucna vyhnout úřednímu ověřování podpisů. Pokud často řešíte zápisy do obchodního rejstříku a registru skutečných majitelů nebo potřebujete jednat s katastrem či živnostenskými nebo dopravními úřady, určitě se s požadavkem na ověřený podpis setkáte. Nyní můžete evidencí certifikátu tento požadavek obejít a nemuset chodit k notáři či na poštu. Výše uvedené platí tehdy, když máte zaručený podpis s kvalifikovaným certifikátem nebo kvalifikovaný podpis.

Je potřeba říct, že Portál občana trpí občasnými výpadky a porodními bolestmi (jedna z nich se týká toho, že celý systém nastíněný o odstavec výše funguje zatím spíše teoreticky…). Sám autor příspěvku však Portál občana využil už mnohokrát a ušetřil tím nepochybně několik hodin času, které mohl strávit produktivněji.

BankID jde použít i pro přihlášení do datové schránky. Z kombinace BankID + datová schránka + Portál občana už jde vytvořit celkem robustní nástroj, díky kterému vyřešíte se státem mnoho běžných úkonů.

Nekončí to však pouze u Portálu občana. Využít BankID je možné při vyplňování daňových přiznání na portálu online finančního úřadu MOJE daně nebo při podávání přehledu příjmů a výdajů na ePortálu ČSSZ

Občan/zákazník versus firma

Zatímco při komunikaci se státem už využilo BankID cca 1.6 milionu uživatelů, jeho využití ve vztahu zákazník versus firma je zatím stále poměrně v plenkách.

Co konkrétně firmy nabízejí zákazníkům? Záleží samozřejmě na jejich zaměření a úrovni zapojení do BankID, ale v zásadě můžete u všech zapojených firem využít BankID pro identifikaci. Těmto firmám tak prokážete, že jednají s vámi. Mnoho firem však pro sebe vidí logicky potenciál spíše v dalším kroku, který po identifikaci následuje. 

Když už si vás identifikují, můžou s vámi uzavřít smlouvu, případně vám umožnit tuto smlouvu měnit a jinak spravovat.

U jakých firem už BankID využijete?

  • Některé banky (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a MONETA).
  • Jiné finanční služby a investice (MALL Pay, Modrá pyramida, WOOD & Company, Zonky).
  • E-shopy a další služby (Alza, Centrální depozitář cenných papírů).

Nejvíce se však BankID prosadila (možná překvapivě) zatím v oblasti sázek a her, kde množství poskytovatelů k ověření identity sázejících umožňuje tuto formu identifikace.

Zajímavým způsobem užití je i možnost nakoupit si mimo otevírací dobu v některých obchodech. Tuto možnost testuje řetězec COOP, který ji vidí jako impuls umožňující předejít zavírání prodejen v menších obcích.

Z kusého seznamu bankovní identity u firem dostupného na stránkách BankID je však vidět, že k masovému rozšíření BankID ve vztahu zákazník versus firma zatím nedošlo. 

Závěr

Jakkoli je s námi BankID už více než rok, na masivní rozšíření v soukromém sektoru se teprve čeká. Ve veřejném sektoru BankID funguje výborně, naráží však někdy na ne úplně ideální Portál občana a dalších služeb státu. I tak vnímáme BankID v současné formě jako dobrý základ pro komunikaci se státem i firmami, který se bude nepochybně dál rozšiřovat nebo z něho dokonce vyroste ještě nějaká robustnější služba. 

Kde hledat více informací

BankID a stát
Informační stránka Portálu občana
BankID a firmy

Autor: Ondřej Hanák, advokát