Které podcasty poslouchá KROUPAHELÁN?

I když je právo považováno za poměrně konzervativní obor, a často tomu tak skutečně je, ani právníkům se nevyhnul fenomén podcastů. Má smysl je poslouchat? Zvládnou právní podcasty poslouchat i neprávnící? Mají právníci co říct? Abyste to nemuseli zjišťovat metodou pokus-omyl, Ondra Vykoukal pro vás připravil krátký výběr těch nejzajímavějších. 

Právníčinky 

Nelze nezačít naším domácím podcastem Právníčinky (neplést s Právničkami – viz níže). Právníčinky jsou příkladem právního podcastu, který není tak úplně pro právníky. Hostem Jirky a Pavla nebývá právník (až na jeden díl) a neotřele se řeší témata od umění prezentace, přes řešení rebrandingu až po problematiku hiringu a onboardingu nových zaměstnanců

Můj oblíbený díl:  

Podcasty21 

Podcast připravovaný Janem Šlajsem pod hlavičkou spolku Právo21 (šéfkou spolku je mimochodem naše Svatka). Oproti Právníčinkám je tento pořad vyloženě pro právníky. Jeho devizou jsou především excelentní hosté. V podcastu se tak už objevila například profesorka z Oxfordské univerzity Barbara Havelková, děkan brněnské právnické fakulty Martin Škop, bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, soudci Nejvyššího správního soudu, soudci unijních soudů a taky třeba naši Pavel s Jirkou. ;)

Můj oblíbený díl:  

Pro mě jako velkého nadšence do amerického Nejvyššího soudu jsou nejlepší dva speciální díly s Martinem Kopou o bývalých soudcích Supreme Courtu Ruth Bader Ginsburg a Antoninovi Scaliovi

Právo v kostce 

Podcast našich brněnských kolegů z kanceláře Sedlakova Legal. Typický proklientský podcast, kde se většinou probírají praktické právní problémy lidskou řečí. Tematicky je podcast hodně zaměřen na autorské a IT právo – proto ho ostatně poslouchám.

Můj oblíbený díl: 

33. epizoda s mojí bývalou kolegyní Lindou Kolaříkovou na téma umělé inteligence a práva, našeho společného niche zájmu. 

Právničky 

Můj ranní rituál každou středu, kdy vychází nová epizoda. Podcast Jaroslava Kramera, který představuje inspirativní právničky všech právních profesí, samozřejmě v mém seznamu chybět nemůže (neplést s Právničinkami – viz výše). Pořad si mě získal hned prvním dílem, kde byla hostkou moje hrdinka Kateřina Šimáčková. Z dalších právniček, které už byly vyzpovídány, můžu uvést třeba Věru Jourovou, Lenku Bradáčovou, Elišku Wagnerovou, čerstvou místopředsedkyni ČAKu Michalu Plachkou nebo Adélu Horákovou z iniciativy Jsme fér.  

Můj oblíbený díl: 

Vedle už zmiňovaného prvního dílu to je samozřejmě epizoda č. 21 s naší Svatkou. :)

Leviathan: Podcast o ústavním právu

Zatím nejnovější přírůstek na poli českých právních podcastů. Jak už jeho název napovídá, je zaměřen na ústavní právo a jeho moderátorem je Zdeněk Červínek z Katedry Ústavního práva olomoucké právnické fakulty. Zatím vyšly jen dvě epizody, ale obě jsou skvělé. Pro fandy ústavního práva (kam se řadím) je tento podcast naprosto ideální. 

Můj oblíbený díl: 

Z těch zatím dvou je to ten první o volbě nového českého soudce Evropského soudu pro lidská práva, hvězdně obsazený. 

Právo k ranní kávě 

Podcast připravovaný kanceláří PRK – tam je partnerem čerstvý předseda naší komory, takže jejich podcast skoro zmínit musíme ;) Teď vážně, je to čistě právní podcast probírající zajímavé otázky prakticky ze všech oborů práva – insolvence, nájmy, investice nebo veřejné zakázky či autorské právo. 

Můj oblíbený díl: 

„Miliardáři dobývají vesmír. Kde začíná a končí právo v kosmu?“ Pro české klienty to zatím tolik užitečné nebude, to ale tématu rozhodně neubírá na zajímavosti.

Bloomberg Law 

Pro fanoušky amerického právního systému můžu doporučit podcast připravovaný novinářkou June Grasso, která má ovšem vystudovaná práva – kde jinde než – na Harvardu. Právní svět v USA je docela divočina, takže o témata není nouze. Podcast není nějak oborově vyhraněn, můžete se dozvědět něco o rozvodovém sporu Brada Pitta a Angeliny Jolie, o daňových přiznáních Donalda Trumpa nebo o právním US evergreenu, kterým je druhý ústavní dodatek a regulace nošení zbraní. 

Můj oblíbený díl: 

 

Autor: Ondřej Vykoukal